Nie ma co owijać w bawełnę, polski rynek kawy jest naprawdę nieciekawy. Nie oznacza to na szczęście, że chętni nie będą w stanie znaleźć znacznie ciekawszych propozycji niż to, co oferuje nam mainstream. Zainteresować nas powinna przede wszystkim rzemieślnicza palarnia kawy.
Rzemieślnicze palenie kawy
Przemysł to oczywiście dobra rzecz, ponieważ pozwala zaspokajać na masową skalę potrzeby wielu ludzi. Kiedy jednak zależy nam na czymś więcej, niż tylko na zaspokajaniu potrzeb podstawowych, do naszej orbity zainteresowań musi trafić kawa single origin, jak również rzemieślnicze wypalanie kawy. Element rzemieślniczy odnosi się tu nie tyle do jakichś specjalnych technik, bo te pod warunkiem zachowania odpowiedniej staranności, zawsze są mniej więcej takie same. Chodzi raczej o to, w jaki sposób palarnia kawy single origin wybiera odpowiednie ziarna.
Dobry producent to dobra kawa
Podstawowe znaczenie ma tutaj to, jak działa producent. Kawa producenta rzemieślniczego to starannie wyselekcjonowane ziarna, które nie były po prostu najtańszym produktem na rynku w czasie, kiedy ten dokonywał zakupu. Takie osoby są pasjonatami, którzy wybierają kawę w pierwszej kolejności dla siebie i swoich przyjaciół, a następnie dzielą się nią z szerszą grupą odbiorców.
Można powiedzieć, że ich produkty najpierw wypróbują zawsze na sobie, a dopiero potem odważą się z nimi wyjść do ludzi. Co więcej, kawa danej marki od takiego producenta zawsze będzie tą samą kawą. To naprawdę ważne.